Epizód-8

Károly Róbert és I. Béla

Dicső uralkodóink kevésbé fenséges oldalára derítünk fényt. Ganxsta Zolee Károly Róbert vezetői képességeit kérdőjelezi meg sajátosan szókimondó stílusában. Mesélőtársa, a Soerii&Poolek buliszakértője, Kovács Geri pedig I. Béla királyunk ingatag trónszékéről elmélkedik, nem kevés alkohol segítségével. A történésszé avanzsált zenészek kacifántos anekdotáit pedig olyan színészek elevenítik meg korhű díszletben és jelmezekben, a mesélők hangjára tátogva, mint Csőre Gábor, Elek Ferenc vagy Járai Máté.

A Tételek

Károly Róbert és nehezen szerzett királyság

III. András halála után Károly Róbert jogosan reménykedhetett abban, hogy elfoglalhatja az Árpádok férfiágon kihalt dinasztiájának örökségét. De nem így történt, a magyar politikai vezetőréteg ugyanis kezdetben nem a nápolyi származású jelöltet támogatta, a trónra a cseh Vencelt hívták meg, akinek ereiben szintén Árpád-házi vér csörgedezett. Ennek ellenére Károly Róbert legnagyobb támogatója, Bicskei Gergely választott esztergomi érsek magához ragadta a kezdeményezést és valószínűleg április elején felhelyezte a „Szent Koronát” a nápolyi fiatalember fejére.

A szertartás azonban semmiben nem felelt meg a kritériumoknak. A korszak igen érdekes alakja, Bicskei Gergely nem volt tekinthető teljes jogú főpapnak, mivel esztergomi érsekké történő választását VIII. Bonifác pápa sohasem erősítette meg, hanem csak az egyházmegye adminisztrátorává nevezte ki. Problémák merülnek fel a pontos helyszínnel kapcsolatban is, az ellentmondó források szerint nem egyértelmű, hogy Székesfehérvárott, vagy Esztergomban került-e sor az ünnepélyes aktusra. Valószínű, hogy a koronázóváros (Székesfehérvár) nem bocsátotta be Károly Róbertet és híveit, ezért a főpapnak új helyszín után kellett néznie, amit székhelyében, Esztergomban talált meg. Kénytelenek voltak továbbá a Szent Koronát egy, a kincstárban talált fejékkel pótolni. A hűtlen Fehérvár nem kerülhette el a választott esztergomi érsek haragját, a települést kiközösítéssel sújtotta. Az érvénytelen koronázás még kétszer megtörtént, mire 1308-ban király lehetett hivatalosan.

A magyar királyt a diplomáciai kapcsolatokon túl rokoni szálak is fűzték Kázmérhoz: amikor Károly Róbert negyedjére nősült, III. Kázmér testvérét, a Lokietek-házból származó Erzsébetet vette feleségül.

A lengyel sógor mentalitása azonban csak veszedelmet hozott a magyar királyi családra.  A Magyarországon gyakran megfordult III. Kázmér – nővére közreműködésével – elcsábította Erzsébet királyné egyik udvarhölgyét, az előkelő birtokos, Záh Felicián leányát, Klárát. Az apa, aki mélyen megbotránkozott a leányán elkövetett erkölcstelenségen, elhatározta, az uralkodó és annak családjának meggyilkolását.

A bosszúra szomjas Felicián 1330 áprilisában a visegrádi palotában merényletet kísérelt meg Károly Róbert és szerettei ellen. A felbőszült apa kivont karddal rontott az éppen ebédelő családra: Károly Róbert azonban sértetlen maradt, Erzsébet négy ujját viszont sikerült levágnia.

Záh Feliciánt csak a király testőrei tudták megfékezni. Miután lefogták a merénylőt, „rémes kardjaikkal ízenként vagdalták össze”.

I.Béla és az ingatag trónszék

Nem lehet tudni pontosan, mikor született, valamikor 1015-1020 között. Hosszan élt Lengyelországban – 1048-ig –, vélhetően ott vette fel a kereszténységet is. Fivére, I. András hívására jött haza, hogy segítsen neki konszolidálni az országot. Nem lett jó vége, a két testvér összeveszett, egyre több volt köztük a vita és a rivalizálás. 1057-től fogva a két testvér viszonya fokozatosan megromlott, a mélyben lappangó ellentétet pedig kiválóan megmutatja a krónikákban megörökített – és erőteljesen kiszínezett – híres várkonyi találkozó, ahol András állítólag arra utasította öccsét, hogy válasszon a korona és a hercegi hatalmat szimbolizáló kard között. Béla ugyan – egy jó szándékú főember tanácsára – az utóbbi jelvény mellett döntött, ám hatalmi ambícióit ezután sem adta fel. 1060-ban fegyveres harc tört ki, mely során az ifjabbik testvér győzedelmeskedett; a Német-Római Birodalom felé igyekvő András öccse fogságába esett, és őrzői gondatlansága nyomán hamarosan életét vesztette.

Miután Salamon, a kijelölt örökös apja halálát követően német földre menekült, Béla akadálytalanul megszerezhette a koronát, melyet 1060. december 6-án helyeztek a fejére. A meglehetősen csekély legitimitással bíró uralkodó végül csupán három esztendőt töltött a trónon, államférfiúi erényei nyomán azonban utóbb jó királyként vonult be a történelembe. Béla erélyes fellépésének köszönhetően gyorsan leverte a Vata fia János által vezetett 1061. évi pogánylázadást, ezenkívül pedig a szekszárdi bencés monostor megalapításával is igyekezett erősíteni az egyház magyarországi pozícióit. Az uralkodó értékálló pénzt veretett, és más intézkedéseivel is sokat tett a gazdaság fellendítéséért, országlását azonban állandó jelleggel beárnyékolta a német földön élő Salamont támogató IV. Henrik császár (ur. 1056-1106) fenyegetése.

Videók

Epizódok

Jókai Mór és Kinizsi Pál

A Tömény Történelem 2. évfolyamának első felelője Badár Sándor, akitől megtudhatjuk, hogy miért is kellett előrehozni az 1848. szeptember 19-ére szervezett forradalmat, és milyen szerepe volt mindebben Jókai Mór megtréfálásának.

De ez még nem minden, hiszen Papp Szabit, a Supernem zenekar frontembere is bizonyíthat: Mátyás király híres hadvezérének, Kinizsi Pálnak csodás világrajöttét és meseszerű karrierútját igyekszik elmesélni.

Tovább

Bajor Gizi és Kádár

Anger Zsolt tolmácsolásában hallhatjátok ill. láthatjátok, hogyan is sikerült félre a Kádár János által külön Brezsnyev elvtárs részére szervezett medvevadászat.
És azt tudtátok, hogy 1948. március 14-én a legelső Kossuth-díjazottak között volt Bajor Gizi színésznő is? Ráskó Esztertől megtudhatjátok hogyan jutott el idáig és milyen megpróbáltatás érte őt a díjátadón.

Tovább

Dobó és Dobos

Thuróczy Szabolcs történetéből kiderül, hogy milyen belső feszültség gyötörte a híres várkapitányt, Dobó Istvánt és hogyan használta fel ezt a törökök legyőzéséhez.
Biri Balázs pedig elmeséli nekünk hogyan segítette egy véletlen baleset Dobos C. Józsefet ahhoz, hogy a világhírű tortáját és vajkrémét.

Tovább

Samu, Kittenberger és Imre herceg

Samu viszontagságos élete, Kittenberger Kálmán különös hobbija és Szent Imre erényöve – történelmünk meghatározó alakjait vesszük górcső alá. A rendhagyó epizódban ezúttal kivételesen három híresség ragad poharat: Fluor Tomi, Felcser Máté és Kamarás Iván is az egekbe szökteti véralkoholszintjét, hogy mámorban írja újra nemzeti arcképcsarnokunk hőseiről alkotott tudásunkat. Az alkoholízű történeteket pedig olyan színészek elevenítik meg korhű díszletben és jelmezekben, a mesélők hangjára tátogva, mint Árpa Attila, Iszak Eszter vagy a Barátok közt Tóbiásaként ismert Józan László.

Tovább

II. Rákoczi Ferenc és a Szent Korona

A magát halálba vívódó kuruc brigadéros és a Hitlert kicselező szépkorú koronaőrök – a magyar történelem kevésbé ismert, de sorsdöntő jelentőségű hőseinek állítunk emléket. Ezúttal Hajdu Steve és az Irie Maffia szókimondó MC-je, Busa Pista vállalta a nemes feladatot, hogy bőséges alkoholfogyasztás mellett meséljék el az udvarias labancok karjaiba futó Béri Balogh Ádám, és a Szent Korona védelmére kelő hetven esztendős lovagok történetét. A spicces históriákat pedig olyan színészek elevenítik meg korhű jelmezekben, a mesélők hangjára tátogva, mint Kamarás Iván, Száraz Dénes, Bezerédi Zoltán vagy Gáspár Tibor.

Tovább

BEATRIX ÉS AZ ELSŐ CIGÁNYPRÍMÁS

Ezúttal Steiner Kristóf és a Magyarország, szereplek! felfedezettje, Szabó Balázs Máté humorista keresi a felespoharak mélyén a fine dining meghonosításának és Czinka Panna érvényesülésének igaz történetét. A pörköltszaft illatát is legyőző szerelem és a cigányzene ősanyjának legendáját pedig olyan színészek elevenítik meg korhű díszletben és jelmezekben, a mesélők hangjára tátogva, mint Rezes Judit, Gryllus Dorka, Keresztes Tamás vagy Európa-bajnok birkózónk, Bárdosi Sándor.

Tovább

A hét vezér és Attila a hun

Cinthya Dictator és Linczényi Márkó áldozza fel józanságát a Tömény Történelem kedvéért. Míg előbbi Attila hun király legendáját színezi ki mámoros állapotban, az énekes-zenész a hét vezérről regél; a feles vodkáktól és rozéfröccsöktől más dimenzióba kerülve, egy párhuzamos civilizáció népének nyelvét beszélve.

Tovább

Károly Róbert és I. Béla

Dicső uralkodóink kevésbé fenséges oldalára derítünk fényt. Ganxsta Zolee Károly Róbert vezetői képességeit kérdőjelezi meg sajátosan szókimondó stílusában. Mesélőtársa, a Soerii&Poolek buliszakértője, Kovács Geri pedig I. Béla királyunk ingatag trónszékéről elmélkedik, nem kevés alkohol segítségével. A történésszé avanzsált zenészek kacifántos anekdotáit pedig olyan színészek elevenítik meg korhű díszletben és jelmezekben, a mesélők hangjára tátogva, mint Csőre Gábor, Elek Ferenc vagy Járai Máté.

Tovább
Minden epizód

Galéria

AZ OLDALRA CSAK 18 ÉVEN FELÜLIEK LÉPHETNEK BE.