Epizód-6

Beatrix és az első cigányprímás

Tudtad, hogy Beatrix a nagy lakoma után sokkot kapott? És több forrásban is az van, amit később Jókai is átvesz, hogy Czinka Panna csúnya volt, de nagyon. De tényleg? ezt is megtudhatjuk a Tömény Történelem következő részéből!

 

 

A Tételek

Beatrix és a gasztroforradalom

 

Aragóniai Beatrix Nápolyban született. 17 éves volt, amikor megkeresték a családját: Mátyás király Magyarországról feleséget keres, mert tíz éve, 1464-ben megözvegyült. Beatrix családja előkelő, művelt, felvilágosult humanista család volt. Úgy döntöttek Mátyáshoz adják a lányukat. Két év múlva, 1476-ban össze is házasodtak. Már az esküvői lakoma is más volt, mint a korban szokásos: Beatrix elérte, hogy csak a közvetlen rokonok és legelőkelőbb diplomaták legyenek ott. Itáliából hozatott alapanyagokat. Mivel szeretett sakkozni, lakodalmán egy marcipánból készült sakk-készlet volt desszertként feltálalva.

A lakoma után nagyjából sokkot kapott. Zsír, őrületes mennyiségek, kézzel tapicskoltak az ételben, kevés fűszert használtak, ami nem tetszett neki. Otthonról hozatott, különleges mediterrán ételeket: zöldségeket, gyümölcsöket, sajtokat, fűszereket és tenger gyümölcseit (fésűskagyló, az osztriga, rák, csiga), sajtokat, fügét, narancsot, citromot és gránátalmát. Halakat, vadakat. Fűszerezésben is újat hozott – gyömbért, sáfrányt, ánizst, bazsalikomot – és a tálalásban: kis adagokat tálaltak, a húst bőrében, a szárnyast tollával díszítve. Bevezette a fogpiszkálót és a villát.

És ő maga is dolgozott a konyhán – cukrászremekműveket készített.

Czinka Panna az első cigányprímás

Több forrásban is az van, amit később Jókai is átvesz, hogy csúnya volt, de nagyon. Éppen abban az időszakban élt, amikor Mária Terézia azt adta rendeletbe, hogy a cigányoknak le kell telepedniük, nem járathatják meztelenül gyerekeiket és rendes munkát kell végezniük, mint a környezetükben élő parasztoknak. Cinka Pannáék a földesuruktól, Lányi Józseftől kaptak egy házat a Sajó partján, és abban éldegéltek nagybőgős férjével. 4 fiúk és egy lányuk született és a fiúk a szülői zenekarban játszottak. A leírások alapján a házuk udvarába gyakran felhúzott egy sátrat és ott laktak, mert azt jobban szerette, és gyakran csatlakoztak vándorcigányokhoz is. De alapvetően otthon dolgozott, este meg haknizott, nagy távolságokra is hívták, olyan profi volt.

Már kisgyermek korában is gyönyörűen hegedült, 12 éves korára általános elismerés és bámulat tárgya lett. Akkori szokások szerint 14-15 éves korában férjhez ment egy szintén tehetséges zenésztársához. Férjével és annak két fivérével zenekart alapított, s ekkor vette kezdetét fényes pályafutása. Panna későbbi zenekara csupán a fiaiból állt. Ez a híres női cigányprímás eleinte mindig csillogó-villogó ruhákban kápráztatta el az őt ünneplő és magasztaló úri közönséget, később azonban – csak sejteni lehet, miért – szinte gyászos, férfiruhába öltözött. Talán a Rákóczi-féle felkelés leverésére és annak következményeire emlékeztetvén?

Végakarata szerint férfiruhában, kedvenc hegedűjével és pipájával együtt temették el 1772-ben az akkori gömöri temetőben.

 

Videók

Epizódok

Jókai Mór és Kinizsi Pál

A Tömény Történelem 2. évfolyamának első felelője Badár Sándor, akitől megtudhatjuk, hogy miért is kellett előrehozni az 1848. szeptember 19-ére szervezett forradalmat, és milyen szerepe volt mindebben Jókai Mór megtréfálásának.

De ez még nem minden, hiszen Papp Szabit, a Supernem zenekar frontembere is bizonyíthat: Mátyás király híres hadvezérének, Kinizsi Pálnak csodás világrajöttét és meseszerű karrierútját igyekszik elmesélni.

Tovább

Bajor Gizi és Kádár

Anger Zsolt tolmácsolásában hallhatjátok ill. láthatjátok, hogyan is sikerült félre a Kádár János által külön Brezsnyev elvtárs részére szervezett medvevadászat.
És azt tudtátok, hogy 1948. március 14-én a legelső Kossuth-díjazottak között volt Bajor Gizi színésznő is? Ráskó Esztertől megtudhatjátok hogyan jutott el idáig és milyen megpróbáltatás érte őt a díjátadón.

Tovább

Dobó és Dobos

Thuróczy Szabolcs történetéből kiderül, hogy milyen belső feszültség gyötörte a híres várkapitányt, Dobó Istvánt és hogyan használta fel ezt a törökök legyőzéséhez.
Biri Balázs pedig elmeséli nekünk hogyan segítette egy véletlen baleset Dobos C. Józsefet ahhoz, hogy a világhírű tortáját és vajkrémét.

Tovább

Samu, Kittenberger és Imre herceg

Samu viszontagságos élete, Kittenberger Kálmán különös hobbija és Szent Imre erényöve – történelmünk meghatározó alakjait vesszük górcső alá. A rendhagyó epizódban ezúttal kivételesen három híresség ragad poharat: Fluor Tomi, Felcser Máté és Kamarás Iván is az egekbe szökteti véralkoholszintjét, hogy mámorban írja újra nemzeti arcképcsarnokunk hőseiről alkotott tudásunkat. Az alkoholízű történeteket pedig olyan színészek elevenítik meg korhű díszletben és jelmezekben, a mesélők hangjára tátogva, mint Árpa Attila, Iszak Eszter vagy a Barátok közt Tóbiásaként ismert Józan László.

Tovább

II. Rákoczi Ferenc és a Szent Korona

A magát halálba vívódó kuruc brigadéros és a Hitlert kicselező szépkorú koronaőrök – a magyar történelem kevésbé ismert, de sorsdöntő jelentőségű hőseinek állítunk emléket. Ezúttal Hajdu Steve és az Irie Maffia szókimondó MC-je, Busa Pista vállalta a nemes feladatot, hogy bőséges alkoholfogyasztás mellett meséljék el az udvarias labancok karjaiba futó Béri Balogh Ádám, és a Szent Korona védelmére kelő hetven esztendős lovagok történetét. A spicces históriákat pedig olyan színészek elevenítik meg korhű jelmezekben, a mesélők hangjára tátogva, mint Kamarás Iván, Száraz Dénes, Bezerédi Zoltán vagy Gáspár Tibor.

Tovább

BEATRIX ÉS AZ ELSŐ CIGÁNYPRÍMÁS

Ezúttal Steiner Kristóf és a Magyarország, szereplek! felfedezettje, Szabó Balázs Máté humorista keresi a felespoharak mélyén a fine dining meghonosításának és Czinka Panna érvényesülésének igaz történetét. A pörköltszaft illatát is legyőző szerelem és a cigányzene ősanyjának legendáját pedig olyan színészek elevenítik meg korhű díszletben és jelmezekben, a mesélők hangjára tátogva, mint Rezes Judit, Gryllus Dorka, Keresztes Tamás vagy Európa-bajnok birkózónk, Bárdosi Sándor.

Tovább

A hét vezér és Attila a hun

Cinthya Dictator és Linczényi Márkó áldozza fel józanságát a Tömény Történelem kedvéért. Míg előbbi Attila hun király legendáját színezi ki mámoros állapotban, az énekes-zenész a hét vezérről regél; a feles vodkáktól és rozéfröccsöktől más dimenzióba kerülve, egy párhuzamos civilizáció népének nyelvét beszélve.

Tovább

Károly Róbert és I. Béla

Dicső uralkodóink kevésbé fenséges oldalára derítünk fényt. Ganxsta Zolee Károly Róbert vezetői képességeit kérdőjelezi meg sajátosan szókimondó stílusában. Mesélőtársa, a Soerii&Poolek buliszakértője, Kovács Geri pedig I. Béla királyunk ingatag trónszékéről elmélkedik, nem kevés alkohol segítségével. A történésszé avanzsált zenészek kacifántos anekdotáit pedig olyan színészek elevenítik meg korhű díszletben és jelmezekben, a mesélők hangjára tátogva, mint Csőre Gábor, Elek Ferenc vagy Járai Máté.

Tovább
Minden epizód

Galéria

AZ OLDALRA CSAK 18 ÉVEN FELÜLIEK LÉPHETNEK BE.